بررسی اثربخشی یک دوره برنامه تمرینی 8 هفته‌ای منتخب بر سطوح FGF21 و FGFR-1 در بیماران جراحی بای‌پس عروق کرونر (CABG) - بختیار, سارا; قبیمی, مهرانگیز; تجری, عاطفه; حسین پور داش آتانی, صنم; سعادتی راد, محمد طاها (مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), 2021)
سابقه و هدف: تمرینات ورزشی کوتاه‌مدت برای بیماران مبتلا به CABG می‌تواند مزایای عملکرد قلبی تنفسی، قدرت عضلانی، عملکرد قلبی، کارایی تهویه، عملکرد همودینامیک و کیفیت زندگی را ارتقا دهد. با توجه به موارد یادشده هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر یک دوره برنامه تمرینی منتخب بر سطوح FGF21 و FGFR-1 در بیماران CABG بود. روش کار: روش پژوهش از نوع نیمه تجربی و جامعه آماری نیز بیماران قلبی بعد از عمل بای‌پس عروق کرونری بودند. بدین منظور 16 بیمار با روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند و به دو گروه تمرینات تخصصی و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی‌ها در گروه تجربی به مدت 8 هفته و هفته‌ای سه جلسه در این تمرینات شرکت کردند. سطح FGF21 و FGFR-1 به روش الایزا و با استفاده از کیت اندازه‌گیری شد. از روش آنالیز کوواریانس و آزمون تی وابسته جهت تعیین محل اختلاف بین گروهی و درون گروهی استفاده شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که 8 هفته برنامه تمرینی منتخب افزایش قابل توجهی بر سطح FGF21 در بیماران CABG در مرحله پیش‌آزمون در مقایسه با مرحله پس‌آزمون در گروه تمرینی داشت (p<0.05) و همچنین موجب افزایش معنادار سطوح FGF21 و FGFR-1 در گروه تمرینی در مقایسه با گروه کنترل شده است (p<0.05). نتیجه‌گیری: این احتمال وجود دارد که فعالیت بدنی بتواند سطوح FGF21 را که نقش ضدالتهابی و ضداکسایشی دارد، افزایش دهد.