بررسی وضعیت بروز عوارض مصرف هورمون و مواد نیروزا در ورزشکاران پرورش اندام ایلام - سوری, علیرضا; دل پیشه, علی; سایه میری, کوروش; منصوری, کامیار; دالوند, وحید; حسن نژاد, الهام; تهال, ریحانه; بختیاری, زهرا; حنیفی, حسین (مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), 2022)
سابقه و هدف: متاسفانه افرادی از پیشرفت‌های پزشکی سوءاستفاده کرده و سوءمصرف مواد نیروزا از معضلات گریبانگیر جوامع مدرن است. مطالعه با هدف برآورد میزان عوارض و شیوع مصرف مواد مکمل و مواد نیروزا در جوانان شهر ایلام انجام گردید. روش کار: این مطالعه در باشگاه‌های بدنسازی به روش نمونه‌گیری تخصیص تصادفی انجام شد. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه جمع‌آوری شد که روایی و پایایی آن تایید شد. ضریب همبستگی بین دو دوره عملیاتی 0/78 بود. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS در سطح معنی‌داری 5 درصد تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: مطالعه با شرکت 784 نفر انجام شد که 50/3 درصد مصرف انواع مکمل و 35/5 درصد مصرف مواد نیروزا را گزارش کرده‌اند. 64/5% افراد حداقل یکی از عوارض جانبی را گزارش کرده‌اند. نتایج این پژوهش نشان داد، در 3 سال ابتدایی فعالیت ورزشکاران افزایش معنی‌داری در مصرف مکمل‌ها وجود دارد. مصرف مکمل‌ها و مواد نیروزا در ورزشکاران حرفه‌ای بیشتر بود. نتیجه‌گیری: آموزش‌های تخصصی در خصوص عوارض استفاده از هورمون‌ها و مواد نیروزا در سنین پایین و سال‌های ابتدایی ورود به باشگاه می‌تواند تاثیر زیادی در کاهش مصرف آنها داشته باشد.